Mięso zawiera pełnowartościowe białkoAutor: Isageum
Aminokwasy możliwe i niemożliwe do zsyntetyzowania podzieliły białka na dwie grupy – pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Pierwszy rodzaj białek posiada odpowiednią ilość niezbędnych aminokwasów, natomiast białka niepełnowartościowe są ubogie w te aminokwasy lub w ogóle są ich pozbawione. Do białek pełnowartościowych zalicza się zwierzęce, a do niepełnowartościowych – roślinne. Bezmięsna dieta, jaką prowadzą wegetarianie (osoby, którzy nie przyjmują także innych produktów pochodzenia zwierzęcego - np. serów), ma wiele zalet, jednak bardzo trudno w niej ułożyć jadłospis, który dostarczałby wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dlatego też ważne jest włączenie do diety nabiału, czyli mleka, jajek, serów.
Wiatr na Ziemi nie może wiać szybciej niż 520 km/h, jest to spowodowane siłami, które wpływają na cząsteczki powietrza (m .in. przyciąganie, tarcie, różnice ciśnień powietrza).